Sveriges första coffee shop öppnade idag

I byn Gnalöv på landsbygden på Österlen finns femton hus. I ett av dem ligger caféet Gröna Äpplen som från och med idag har tillstånd att servera marijuana – därmed först i Sverige.

– Vi är så spända på det här. Det känns fantastiskt, det har aldrig hänt något liknande i Sverige, säger Emma Ljung som äger caféet.

Hon möter mig på uteserveringen. Vi sitter intill en vägkorsning, några bilar glider förbi men annars är det tyst över de soldränkta fälten. Emma Ljung berättar att hon köpte huset för fyra år sen med en dröm om ett eget bed&breakfast. Drömmen blev istället till ett sommaröppet café, men när hon hörde talas om att marijuana skulle legaliseras bestämde hon att hennes café skulle vara med från början.

– Naturligtvis ville jag vara bland de första. Det är ju självklart, även om andra inte ser det så. Ibland har man skrattat åt hela grejen. När regeringen  snackade om legalisering då kändes det som att det var på riktigt ändå. Det finns så många vansinniga fördomar och det trodde jag aldrig skulle hända så stelbent allting är – och människor är så tröga ibland.

Det är knappast rusning på öppningsdagen, men bredvid oss sitter två killar och lyssnar på diskussionen. De har ätit två chokladmuffins och det ligger en fimpad joint i deras askkopp.

– Det känns lite surrealistiskt att sitta här och röka på. Även om det är lagligt så har hjärnan inte hajat det än så det känns fortfarande olagligt. Det är skillnad mot alla gånger man gömt sig bakom gardiner och inte kunde ha fönstret öppet om grannen skulle lukta nånting.

Han heter Thorgeir Mamba och kallar sig själv stoner. Att vara en stoner är att vara del av en kultur som finns över hela världen, säger han. Det finns mycket musik inom vissa genrer och en del film som handlar om marijuana, men för att vara en stoner krävs bara att man gillar marijuana.

Haschet som fanns i deras muffins och gräset i jointen de delade har börjat verka och jag frågar hur det känns. Thorgeir Mamba ler stort.

– Det är grymt just nu. Fåglarna sjunger, solen värmer, tiden saktar ner och man hinner ändå inte smaka på alla sinnesintrycken så man kan bara luta sig tillbaka och le.

Emma Ljung visar menyn inne på bardisken. Det finns alla möjliga exotiska grässorter, antingen rullade i joints eller att använda i bong. Det finns en hel del magiska bakverk också. Det vanliga cafésortimentet finns också att tillgå. Själv tar hon aldrig en joint – hon säger att hon mår illa av det – men “det förändrar inte det faktum att det borde vara en självklarhet” att andra får göra det.

– Jag antar att systembolaget kommer få sälja gräs, men just nu är det bara vi som har tillstånd att odla och sälja mot visat leg. Men det är klart att det kommer bli mer allmänt accepterat även om det precis som med alkohol finns många som inte är intresserade. Det bådar i alla fall gott att vi tagit det här steget och inte lever kvar med gamla, korkade idéer längre. Det kanske finns hopp för nytänkande även inom andra områden i samhället.

Henrik Månsson

Fakta – Marijuana

 • Åldersgränsen i Sverige är numera 20 år.
 • Har använts i åtminstone 5000 år enligt ett fynd i Rumänien. (1)
 • Det mest kända psykoaktiva ämnet i växten är tetrahydrocannabiol (THC)
 • Även känt som cannabis, hasch, gräs, maja, holk, Mary Jane, spliff, reefer, bowl och så vidare.
 • Kändisar som använt marijuana inkluderar Beatles, Bob Dylan, Stephen King, Barack Obama, Carl Sagan och Shakespeare.
(1) Källa: Richard Rudgley “Lost Civilisations of the Stone Age”.
Advertisements

Tags: , , ,

22 Responses to “Sveriges första coffee shop öppnade idag”

 1. Chen Says:

  Skicka gärna mer info om det här! Går det att besöka er? 🙂

 2. dan Says:

  Marijuna legaliserat i Sverige, yeah right.

 3. asa Says:

  Var där igår, endast hemodlat standard-skit.

 4. Anonymous Says:

  Vad är detta för sverige ni pratar om? En liten ort i Portugal? För i lander Sverige är det ju inte lagligt iaf.

 5. anonymous Says:

  fake n’ gay

 6. enleuk Says:

  Baked ‘n’ gay!

 7. stone-r Says:

  mysig fantasi. 🙂

 8. Legalizor Says:

  Härlig läsning som kan bli verklighet om alla agerar i frågan och kräver vår demokratiska rätt att själva få avgöra vad vi vill göra med våra kroppar och hur vi vill leva våra liv. Konstigt att inte etablissemanget anammar denna guldgruva utan låter istället kriminella att sko sig dag efter dag år efter år. Mycket märkligt med tanke på alla nya vetenskapliga studier som gjorts kring cannabis.

  Önskar berättelsen var sann. 🙂

 9. enleuk Says:

  Jag tror inte att guldgruveargumentet funkar. Även om det skulle frigöra polisresurser, öka skatteintäkter och påverka organiserad brottslighets möjligheter till inkomst, framför allt utomlands, så är det en moralisk fråga för motståndare mot legalisering. Vi måste alltså kritisera deras moraliska argument för att komma någonstans.

  Folkhälsoministern pratade om gräs när de röstade i Kalifornien och hon vill ha nolltolerans för droger. Det är dubbelmoral eftersom cigg och sprit är lagligt. Uppmärksammar man detta så får man kanske svaret att då borde det också förbjudas. Men myndiga människor borde få göra vad de själva vill så länge det inte skadar någon annan. Alkoholskatten är inte nödvändigtvis ett moraliskt straff utan borde reflektera den ökade kostnaden för samhället som en ökad alkoholkonsumption orsakar, alltså ett sätt för de som skadar sig själva att betala för sin egen vård så att inte någon annan drabbas, helt in linje med tanken att göra vad man vill så länge ingen annan drabbas.

  Hon sa även saker som “barn som röker gräs lider neurologiska skador”. Såna argument är osakliga eftersom ingen vill att barn ska röka på eller t.ex. dricka alkohol, eftersom det är riskfyllt att använda centralstimulerande medel innan hjärnan är färdigutvecklad. Som du säger så finns studierna, det gäller bara att lära sig läsa ordentligt för våra kära folkvalda ledare.

  Ett populistiskt argument är “Men då kan man lika gärna tillåta alla droger.” Jag håller med, varför ska inte kokain vara tillåtet? Problemet här är dels fortfarande moraliskt, men dels också guilt by association och ska inte blandas ihop med principer. D.v.s. bara för att fotbollshuliganer tar kokain och sparkar ihjäl varandra betyder det inte att kokain måste vara dåligt i sig. Jag ser själv inte mycket positivt i kokain, men principen gäller ändå. Och om man inte vill legalisera alla droger så kan man fortfarande visa på samma argument som ligger bakom att alkohol är tillåtet medan crack inte är det, d.v.s. riskerna och kostnaderna för användande. Gräs är en mildare drog än crack. (Som en parentes kan tilläggas att det är viktigt att skilja på brukare och missbrukare när det gäller allting, porr, spel, droger, vatten o.s.v.).

  Ett annat populistiskt argument är “Samhället kommer gå åt helvete”, men det är väl bara att legalisera så att det blir uppenbart även för dessa trångsynta varelser att så inte blir fallet.

 10. Legalizor Says:

  Bra skrivet Tack ! 😉

 11. Martin Crabtree Says:

  Som redan sagts… Bra skrivet!

 12. Peter Zadik Says:

  Kan ingen lägga ut en kart bild så man kan hitta dit ?

 13. Patrick Says:

  Få skulle bli gladare än jag om denna artikel var annat än ett fantasifoster. Tyvärr är så inte fallet.
  Ni får inte glömma av att det är Sverige vi pratar om. Ett
  stackars litet land som blivit förstört av alldeles för mycket Jantelag, grå-sossar och borgarsvin.

  Denna artikel kan kanske bli “sann”, men inte inom överskådlig framtid.

 14. CannabisMonstret Says:

  fake and really gay!

 15. enleuk Says:

  du kan vara gay

 16. Thomas Immonen Says:

  är det verkligen sant att cannabis är legalt i sverige?

 17. enleuk Says:

  Nä, men det finns en by i Skåne som heter Gnalöv.

 18. Thomas Immonen Says:

  legalixe it anyway, dont critizise it!

 19. cez Says:

  Finns den på riktig eller är det lall ?

 20. enleuk Says:

  Nope, det är en fiktiv nyhetsartikel som tillhör en alternativ värld där Sverige har legaliserat marijuana.

 21. Roger L Says:

  Info about swedish legalise of mariuana in coffeeshop’s

 22. enleuk Says:

  incorrect info, yes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: